Arctinet-projektin toinen osa, Elävä pronssikausi, taustoittaa pronssikautista kulttuurin muutosta Suomessa. Siinä esitellään metallurgian varhaisvaiheita, kehitystä Keski-Euroopassa, Skandinaviassa ja Itä-Venäjällä.
Sivustossa esitellään tärkeimmät Suomen alueen asuinpaikat, röykkiöhaudat ja esinelöydöt. Eräät esineistä ovat peräisin yllättävän kaukaa, Keski-Euroopasta tai Volgan vesistön alueelta asti.
Sivustossa on pyritty kokonaisuuteen, jota voidaan käyttää sekä hakuteoksena että lukea kirjan tavoin alusta loppuun.
Asiasanat:
arkeologiahistoriapronssikausisuomenhistoria
Tietoa vuonna 1984 perustetusta Suomen Ateenan-instituutista, joka on toiseksi vanhin Suomen ulkomailla toimivista instituuteista. Se on tiedeinstituutti, jonka päätehtävänä on harjoittaa ja edistää Kreikan arkeologian, historian, kielen ja kulttuurin tutkimusta aina antiikin ajasta nykypäivään asti.
Instituutilla on omia tutkimushankkeita ja arkeologisia kenttätyöprojekteja. Se järjestää myös kansainvälisiä konferensseja ja julkaisee tieteellistä julkaisusarjaa. Tieteellisen toiminnan ohella instituutti järjestää antiikin Kreikan johdantokursseja ja auttaa mahdollisuuksiensa mukaan suomalaisia tutkijoita ja opiskelijoita. Lisäksi instituutti pyrkii tekemään tunnetuksi suomalaista kulttuuria Kreikassa ja kreikkalaista kulttuuria Suomessa.
Asiasanat:
arkeologiatiedeinstituutit
Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa monipuolista nähtävää ja tekemistä koululaisille ja päiväkoti-ikäisille. Aboa Vetuksen näyttelyt tarjoavat arkeologisen perustiedon lisäksi erilaisia teemoja, kuten Pikku-Matin tarinan ja seikkailukierroksen. Näyttelyä on lisäksi elävöitetty erilaisilla toimintapisteillä, joissa voi kokeilla omia taitojaan. Ars Novassa on taidetta kahdessa kerroksessa: alakerran tiloissa vaihtuvia näyttelyitä ja yläkerrassa Matti Koivurinnan säätiön kokoelman teoksia. Pääsylippu oikeuttaa vierailemaan kaikissa museon näyttelyissä, joihin tutustumista voi edelleen syventää kirjallisilla tehtävillä ja työpajoilla.
Miten museoon tullaan ja miten siellä ollaan?
Mitä voi nähdä ja mitä tehdä?
Miten voi varustautua etukäteen?
Asiasanat:
keskiaikahistoriaarkeologiamuseotkuvataide
Helsingin yliopiston Kulttuurien tutkimuksen laitoksen ja Museoviraston yhteistyössä tekemät Suomen kivikauden esineistöä esittelevät sivut.
Sivusto on tehty ensisijaisesti oppimateriaaliksi, jota voidaan käyttää arkeologian oppiaineen opetusmateriaalina esineistöntuntemuskurssin sijasta tai ohessa. Sivusto on yleispiirteinen esitys Suomen kivikauden esineistön eri puolista.
Asiasanat:
kivikausiarkeologiaesineet
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.