Materiaali taustoittaa ala- ja yläasteen kouluryhmän vierailua Kulttuurimuseon perusnäyttelyyn. Taustamateriaalia ja tehtäviä voi soveltaa myös muussa opetuksessa.
Perusnäyttely Kaukaa haettua asettaa Kulttuurien museon kokoelmien synnyn laajempiin kulttuurihistoriallisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin kertomalla mistä, milloin, miksi ja kenen tuomina kokoelmat ovat päätyneet Suomeen. Kokoelmien kartuttaminen on vaatinut satojen ihmisten toimintaa eri puolilla maailmaa, eri aikoina ja eri tehtävissä: 1800-luvun alusta lähtien ovat suomalaiset tutkimusmatkailijat ja tiedemiehet, lähetyssaarnaajat, merenkävijät, taiteen kerääjät, seikkailijat ja myöhemmin kehitysyhteistyöntekijät keränneet esineitä. Museossa ne muodostavat yhteisen tietopankin maailman kansoista, mutta kertovat myös oman maamme historian vaiheista. Näyttelyssä esitellään Suomen historiaan liittyviä teemoja, ja niiden yhteydessä esitellään joukko suomalaisia henkilöitä, jotka ovat tuoneet eksoottisia kokoelmia kotimaahan. Omissa osastoissaan esitellään teemoja ja/tai maantieteellisiä alueita tuomalla esiin kolme kaikille kulttuureille yhteistä seikkaa: yhteisöllisyys sekä uskonnon ja elinkeinojen harjoittaminen. Lisäksi esitellään suomalaisia sosiaaliantropologeja.
Asiasanat:
seikkailijatkulttuurienvälisyyslähetystyötutkimusmatkatkulttuurierotkulttiesineethistoriakansatyhteisöllisyyskulttuuriantropologiakokoelmatmuseoalakulttuuriantropologitkulttuurienvälinen tutkimustutkimusmatkailijatkansainvälisyysuskonto (uskominen)näyttelytkulttuurikulttuurienvälinen viestintä
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.