Taksvärkki ry tarjoaa opettajille vuosittain monipuolisen opetussuunnitelmiin pohjautuvan oppimateriaalipaketin kansainvälisyyskasvatukseen ja kampanjaansa liittyen sekä toiminnallisia työpajoja, kouluvierailuita ja teemapäiviä oppilaitosten tarpeisiin. Tutustu sivuston linkkeihin ja löydä monipuolista opetusmateriaalia!
Asiasanat:
kansainvälisyyskulttuuri-identiteettikansainvälisyyskasvatusihmisoikeudetihmisarvokestävä kehitys
UN CyberSchoolBus, Global teaching and learning project http://www.un.org/Pubs/CyberSchoolBus/
selected as one of the best web sites for teachers on the Internet
Asiasanat:
kansainvälisyyskasvatuskv-kasvatus
Artikkelipankin kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys - aihekokonaisuus tarjoaa aikakauslehtitekstejä opetuskäyttöön. Tavoitteena on täydentää oppiaineiden sisältöjä ja tuoda mediakasvatusmateriaalia opetukseen. Aikakauslehtitekstit sopivat itsenäiseen tiedonhakuun, pari- ja ryhmätöihin tai yhdessä käsiteltäväksi. Osaan teksteistä liittyy aineenopettajien laatimia tehtäviä. Tehtävät on merkitty symboleilla, jotka havainnollistavat kussakin tehtävässä olennaista lukemisen tapaa. Näin opiskelija ohjataan kaikessa opiskelussa tärkeään tietoiseen, aktiiviseen lukemiseen. Monet artikkeleista pdf-muodossa.
Asiasanat:
artikkelit (julkaisut)monikulttuurisuusaikakauslehdetkansainvälisyyskasvatuskulttuuri-identiteettikulttuurikansainvälisyysmediakasvatus
Nenäpäivän oppituntimateriaalien avulla luokassa tai päiväkodissa on helppo tutustua kehitysmaiden lasten elämään. Materiaalit on jaoteltu päiväkoti-ikäisille sekä ala-, ylä- ja keskiasteelle sopiviksi.
Valmiit oppituntitehtävät perustuvat kehitysmaassa asuvien lasten tarinoihin. Nämä tarina löytyvät videona, PowerPoint-esityksenä ja pdf-tiedostoina.
Voit tallentaa oppituntitehtävät omalle tietokoneellesi ja halutessasi muokata niitä juuri sinun luokallesi tai päiväkotiryhmälle sopivaksi. Apua Nenäpäivän suunnitteluun antaa Nenäpäivän opettajan opas.
Tutustu myös muihin koulumateriaaleihin, jotka helpottavat ja monipuolistavat Nenäpäivän viettoa lasten ja nuorten parissa.
Asiasanat:
kehitysyhteistyökansainvälisyyskasvatus
Peruskouluille ja lukioille suunnattu verkkomateriaali "YK:n vuosituhattavoitteet - kohti vuotta 2015" tarkastee Suomen kahdeksan kehitysyhteistyön pääkumppanimaan esimerkkien valossa, kuinka sellaiset seikat kuten koulutus, naisten asema tai kansainvälinen kauppa vaikuttavat kehitykseen ja miksi tapahtumat maapallon toisella laidalla koskettavat myös suomalaisia. YK:n vuosituhattavoitteet toimivat kehikkona pohdittaessa, mistä kehityksen mittaamisessa on kyse.
Aineiston on tuottanut YK:n kehitysohjelman UNDP:n Pohjoismaiden toimisto yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Opetusministeriö on tukenut aineiston tekoa osana Kansainvälisyyskasvatus 2010 -ohjelman toimeenpanoa.
Asiasanat:
kansainvälinen kauppakansainvälisyyskasvatusYhdistyneiden kansakuntien vuosituhatjulistuskansainvälisyyskehitysyhteistyöKeniaNicaraguaUNDPNepalYKEtiopiaSambiaMosambikVietnamTansania,
eTwinning on Eurooppalaisen kouluverkon koordinoma verkkopohjainen hanke eurooppalaisten koulujen yhteistyön tiivistämiseksi ja verkossa tapahtuvan opetuksen kehittämiseksi. Se on sisällöllisesti avoin, mikä mahdollistaa työskentelyn erilaisten teemojen parissa. Koko koulu ja sen toimijat voivat osallistua ohjelmaan. eTwinningin eurooppalainen keskusportaali sisältää runsaasti erilaisia työkaluja ja apuvälineitä ystävyyskoulujen käyttöön.
Mukana on jo lähes 30 000 eurooppalaista oppilaitosta. Ohjelmaan osallistuvat kaikki EU-maat sekä Islanti ja Norja. eTwinning on osa Elinikäisen oppimisen ohjelmaa. Suomessa sitä toteuttaa ja koordinoi Opetushallitus. eTwinningin tavoitteena on helpottaa ja lisätä eurooppalaista verkkopohjaista ystävyyskouluyhteistyötä. Kansainvälisen yhteistyön ensisijaisena tarkoituksena eivät ole kouluvierailut, mikä mahdollistaa kansainvälisen ulottuvuuden kaikissa oppilaitoksissa sekä kaikille ikäluokille. Tavoitteena on monitasoinen yhteistyö, joka ei rajoitu kansainväliseen ulottuvuuteen, vaan yhdistää koulua oppilaista rehtoreihin erilaisin pedagogisin toiminnoin. Projektissa ei tarvitse olla kielten tai tietotekniikan asiantuntija. Opettajatkin voivat oppia toisiltaan tai antaa oppilaille vapaammat kädet toteuttaa itseään.
Asiasanat:
kansainvälisyyskasvatustieto- ja viestintätekniikkaprojektitystävyysprojektioppimineneurooppalaisetkansainvälisyysEurooppatieto- ja viestintäteknologia
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.