Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali on suunnattu peruskoulujen opettajille hyödynnettäväksi erityisesti kuvataiteen oppitunneilla. Materiaalia voidaan käyttää myös esimerkiksi käsityön ja ympäristöopin tunneilla sekä kuvataidekerhoissa ja muissa vastaavissa opetuksellisissa tilanteissa.
Materiaali koostuu opettajan ohjeistuksesta, perehdyttävästä luennosta ja tehtävänannoista. Se on laadittu helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi, jossa oppilaat tutustuvat muotoilun alalla käytettyihin työkaluihin ja suunnitteluprosessiin. Tehtävänannot on jaettu peruskoulun ala- ja yläluokille, mutta jako on vain suuntaa antava.
Opetusmateriaali on suunniteltu ja kehitetty suomalaisen teollisen muotoilun arkiston FIDAn ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston aineistojen pohjalta.
Asiasanat:
arkistotmuotoilualaarkistoalaoppimateriaaliperuskoulukuvataideopettajatkuvataidemuotoilumuotoilukasvatus
Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet samalla haulla. Tietoa tarvitseville ja elämyksiä etsiville
Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista. Sisältö täydentyy jatkuvasti uusilla aineistoilla.
Palvelun kautta pääset selaamaan ja lukemaan myös satoja tuhansia sähköisiä aineistoja.
Asiasanat:
museotkirjatkarttakokoelmatkuvatesineetnuottijulkaisuttietokannatäänitaideteoksetarkistotlehdet
Finna on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen helppokäyttöinen verkkopalvelu, joka tulee tarjoamaan pääsyn muistiorganisaatioiden kaikkiin aineistoihin ja palveluihin.
Finna on tarkoitettu kaikille tietoa tarvitseville ja elämyksiä etsiville. Verkkopalvelun avulla voi helposti hakea valitsemaansa aihetta koskevaa aineistoa, kuten kuvia, asiakirjoja, sanomalehtiä, tutkimuksia, videoita ja äänitallenteita. Samalla voi käyttää arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaalisia palveluita. Finnalla pyritään korvaamaan nykyisiä käyttöliittymiä siten, että palvelun käyttäjä saavuttaa tarvitsemansa tiedon yhden käyttöliittymän kautta riippumatta siitä, mikä organisaatio on tiedon tuottanut.
Asiasanat:
kartatopinnäytteetasiakirjatkirjastotnuottijulkaisutesineetkuvatarkistotkirjattaideteoksettietokannatvideotutkimussanomalehdetmuseotäänitteetlehdet
Englanninkielinen Europeana-hankkeen kokoama virtuaalinäyttely ensimmäisestä maailmansodasta lähinnä tavallisten ihmisten näkökulmasta. Aihioita ovat mm. perheet, propaganda, sotilaat ja rintamauutiset.
It was the war that tore Europe apart – a struggle between the central powers of Germany, Austria-Hungary, Turkey and Bulgaria, against the allied powers of Britain, France, Belgium, Russia, Italy and the USA. No European nation was left untouched – even neutral states felt the impact of the war. But it was the ordinary men and women who were affected the most. This exhibition gives those personal accounts from across Europe for the first time, based on stories and items contributed by the public.
Asiasanat:
ensimmäinen maailmansotaarkistotnäyttelytverkko-oppimateriaalisota-aika
Europeana-portaali tarjoaa yhteisen näkymän eurooppalaiseen kulttuuriperintöön, ja sen sisällön muodostavat arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitoidut aineistot. Europeanan tavoitteena on tarjota aineistoa laajalle käyttäjäkunnalle, kehittää uusia käyttäjälähtöisiä palveluita sekä edistää talouskasvua ja kulttuurimatkailua. Europeanassa on satoja tuhansia yksiköitä suomalaisia valokuvia, museoesineitä, sanomalehtiä, videoita ja käsikirjoitusaineistoa. Palvelusta on haettavissa muun muassa taiteilija Albert Edelfeltin Antwerpenista, Göteborgista ja Pariisista äidilleen lähettämiä kirjeitä, biologisten seurojen julkaisemaa kasvi- ja eläintieteellistä kirjallisuutta 1800-luvulta alkaen, kuvia suomalaisista designklassikoista sekä Finlandia-videokatsauksia 1940 - 1960-lukujen ajankohtaisista tapahtumista. Kansalliskirjasto on toimittanut Europeanaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä matkailuaiheisia kirjoja, joita voi hyödyntää esimerkiksi matkojen suunnittelussa ja joukkoviestimien lähdeaineistona.
Europeanan aineistoista löytyy kuvia, tekstiä ja ääntä lähes kaikkien oppiaineiden ja aihekokonaisuuksien tarpeisiin.
Asiasanat:
kirjastotmuseottietokannatkulttuuriperintöeuroaluearkistotkirjastoaineistot
Tietokantaan on tallennettu tiedot kaikista kotimaisista nuoteista vuodesta 1977 alkaen sekä kotimaisista äänitteistä aina vuodesta 1901 alkaen. VIOLAssa on tietoja myös ulkomaisista nuoteista ja äänitteistä.
Asiasanat:
musiikkiarkistothistoriaarkistointi
Suomen äänitearkisto ry 1966 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on kerätä kaikki ennen vapaakappalelakia (1981) julkaistut suomalaiset äänitteet ja muodostua toistaiseksi Suomesta puuttuvaksi kansalliseksi äänitearkistoksi. Yhdistys on julkaissut lukuisia äänilevyluetteloita ja äänilevyhistoriallisia julkaisuja.
Asiasanat:
ääniteteollisuusääniarkistotmusiikkiäänilevytarkistot
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.