Dna-elektroforeesi on lukiolaisille suunnattu laboratorio-ohjelma. Ohjelmassa dna-näyte pilkotaan koeputkissa entsyymien avulla ja dna-molekyylit erotellaan pituuden mukaan sähkökentässä. Opiskelijat valavat agaroosigeelin, pipetoivat automaattipipeteillä ja tutkivat kokeensa tulosta ultraviolettivalossa. Materiaali sisältää työohjeet.
Asiasanat:
ultraviolettisäteilyentsyymitDNA
Opetuspakettia voi käyttää sellaisenaan lukion kemian tai biologian kurssin lisämateriaalina tai eri aineita integroivalla valinnaisella kurssilla. Soveltuvin osin sivustoa voidaan myös käyttää peruskoulujen, ammattillisten oppilaitosten ja kerhotoiminnan materaalina. Opetuspaketin toteutuksessa tehtyjen opetussuunnitelman tavoitteiden lisäksi sivuston sisältö on rakennettu virallisen opetussuunnitelman mukaisesksi. Kokeita, tehtäviä, sanasto, tietojen testaus. Opettajalle-osioon on liitetty opituspaketin yhteys lukion opintosuunnitelmaan, käyttövinkkejä sekä tehtävien ratkaisut.
Asiasanat:
entsyymitbiologiakemiavalinnaisaineet
Sivuilla perustietoa 9-luokkalaisille biotekniikasta sekä syventävää tietoa kahdesta biotekniikan tärkeästä osa-alueesta, entsyymeistä ja vasta-aineista. Sivuilta löydät myös tehtäviä. Biotekniikka liittyy kiinteästi biologiaan ja kemiaan. Siksi olisikin hyvä, että tutustut ensin biologian Ihminen -kurssin asioihin sekä kemian perustietoihin.
Biotekniikasta löytyy paljon tietoa internetistä. Yksi hyvä lähde on TaT:n virtuaalikoulu Solujen Salat. Siihen pääset tutustumaan tehtäviemme avulla.
Asiasanat:
entsyymitkemiasolutbiotekniikkabioteollisuusvasta-aineetsolubiologia
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.