Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 5 kpl
> Elimistöjen rakenne, toiminta ja merkitys | Opettaja.tv | yle.fi
Ylen opettaja.tv:n teemapaketti lukion biologian opetukseen, jonka aiheena on elimistöjen rakenne, toiminta ja merkitys. Materiaali sisältää 20 videota, yhden äänitteen ja kolme tehtävää.
Asiasanat: entsyymit biologia ruoansulatus luusto kirurgia kuulo mahalaukku sydän hermosto sokeri nenä tupakointi silmät hajuaisti näkö korvat ravintoaineet maksa keuhkot

> DNA-elektroforeesi
Dna-elektroforeesi on lukiolaisille suunnattu laboratorio-ohjelma. Ohjelmassa dna-näyte pilkotaan koeputkissa entsyymien avulla ja dna-molekyylit erotellaan pituuden mukaan sähkökentässä. Opiskelijat valavat agaroosigeelin, pipetoivat automaattipipeteillä ja tutkivat kokeensa tulosta ultraviolettivalossa. Materiaali sisältää työohjeet.
Asiasanat: ultraviolettisäteily entsyymit DNA

> Lukion kemiaa/opetusmateeria/Entsyymit - biokatalyytit
Opetuspakettia voi käyttää sellaisenaan lukion kemian tai biologian kurssin lisämateriaalina tai eri aineita integroivalla valinnaisella kurssilla. Soveltuvin osin sivustoa voidaan myös käyttää peruskoulujen, ammattillisten oppilaitosten ja kerhotoiminnan materaalina. Opetuspaketin toteutuksessa tehtyjen opetussuunnitelman tavoitteiden lisäksi sivuston sisältö on rakennettu virallisen opetussuunnitelman mukaisesksi. Kokeita, tehtäviä, sanasto, tietojen testaus. Opettajalle-osioon on liitetty opituspaketin yhteys lukion opintosuunnitelmaan, käyttövinkkejä sekä tehtävien ratkaisut.
Asiasanat: entsyymit biologia kemia valinnaisaineet

> Kemian opetuksen keskus/Opetuspaketteja/Biotekniikka
Sivuilla perustietoa 9-luokkalaisille biotekniikasta sekä syventävää tietoa kahdesta biotekniikan tärkeästä osa-alueesta, entsyymeistä ja vasta-aineista. Sivuilta löydät myös tehtäviä. Biotekniikka liittyy kiinteästi biologiaan ja kemiaan. Siksi olisikin hyvä, että tutustut ensin biologian Ihminen -kurssin asioihin sekä kemian perustietoihin.  Biotekniikasta löytyy paljon tietoa internetistä. Yksi hyvä lähde on TaT:n virtuaalikoulu Solujen Salat. Siihen pääset tutustumaan tehtäviemme avulla.
Asiasanat: entsyymit kemia solut biotekniikka bioteollisuus vasta-aineet solubiologia

> Etälukio - biologia - solu ja perinnöllisyys
Etälukion biologian Solu ja perinnöllisyys -kurssilla keskitytään eri solutyyppeihin, niiden ominaisuuksiin ja eroihin. Tässä solun toimintaa käsittelevässä osassa käydään läpi solun vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa sekä solun energiataloutta. Toinen osa käsittelee perinnöllisyyttä: tutustutaan perinnöllisyystieteen peruskäsitteisiin, jotka toimivat kuin työkaluina jäljempänä seuraavien asioiden jäsentämisessä.
Asiasanat: punasolut evoluutio entsyymit hermosolut ekologia DNA NY162280 solut bakteerit perinnöllisyys lipidit molekyylit kromosomit tuma virukset solubiologia mutaatiot mutageenit NY164071 käyminen yhteyttäminen genotyyppi populaatiogenetiikka NY161611 geenit fenotyyppi

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus