Revontulien jäljillä on kuvallinen opas revontulista. Se selittää revontulien synnyn, värit ja muodot sekä ohjeistaa parhaiden olosuhteiden ja paikan valinnassa. Opas selittää myös, mikä on revontuliovaali ja kertoo joitain revontuliin liittyviä vanhoja uskomuksia.
Asiasanat:
avaruusrevontuletaurinkoaurinkotuuli-opaskuvallinenjäljillärevontulistaRevontulien
Näkyvässä maailmankaikkeudessa kaikki on liikeessä. Nyt pääset kokemaan tämän ainutlaatuisella tavalla oppilaittesi kanssa. Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa -materiaali syventää ja selkeyttää käsitystänne aurinkokunnan olemuksesta.
Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa on digitaalinen oppimateriaali, joka johdattaa oppilaan tutustumaan aurinkokuntaan elämyksellisellä tavalla. Suomeen muuttanut kongolainen Jamar-poika opiskelee materiaalissa aurinkokunnan välisiä mittasuhteita ja Auringon, Maan ja Kuun liikkeiden vaikutuksia ihmisen kokemaan aikaan.
Jamarin ystävä Sini opastaa materiaalissa myös aurinkokunnan planeettojen ominaispiirteisiin. Sinin ja Jamarin dialogin kautta korostetaan Maan erityisyyttä elinympäristönä. Materiaalissa ohjataan oppilasta pohtimaan ihmisen paikkaa aurinkokunnassa.
Materiaalin on tarkoitettu suomea toisena kielenään puhuville oppilaille. Kieli on pyritty pitämään yksinkertaisena, mutta silti havainnollisena. Materiaalia on mahdollista käyttää kuitenkin myös kokonaisten luokkien kanssa videotykin avulla, se sisältää mm. näyttävän aurinkokunnan interaktiivisen simulaation. Tämän materiaalin avulla saatte uudenlaista eloa avaruusteeman opiskeluun!
Asiasanat:
maapalloaikaavaruusKuu (Maan)vuodenajatkuukaudetplaneetataurinko
Miten Auringon mustakappaleen spektri suhteutuu näkyvään valoon? Mallinnusohjelma Auringon, hehkulampun, uunin ja Maan mustakappaleen spektristä. Lämpötilaa säätämällä on mahdollista tutkia, miten spektrin aallonpituus ja intensiteetti muuttuvat. Mallissa havainnollistuu myös, mitä väriä spektrikäyrän huippu edustaa.
Asiasanat:
spektritlämpönullkemiaaurinko
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuudessa perehdytään ihmisen kotiplaneettaan maapalloon sekä muihin planeetoihin. Kokonaisuus sisältää 4 videota ja 18 tehtävää aiheeseen liittyvää materiaalia. Teemakokonaisuus on tarkoitettu yläkoulun maantiedon oppitunneille.
Asiasanat:
Kuu (Maan)kemiamaantietoavaruusrevontuletaurinkomaapalloplaneetat
Multimediapaketti aurinkokuntamme planeetoista.Paketti sisältää tietokortin jokaisesta planeetasta sekä kaksi aiheeseen liittyvää tehtävää.
Tämä koululaisille suunnattu multimediapaketti aurinkokunnastamme sisältää perustietoa sen kahdeksasta planeetasta.HUOM! Tehtävässä on mukana myös Pluto, jota ei enää lasketa planeetaksi, vaan se on yksi kääpiöplaneetoista.
Sivusto on graafinen ja siksi melko raskas. Selaimen JavaScript-tuen pitää olla päällä. Vähimmäisresoluutio on 800*600 kuvapistettä (suositus 1024*768).
Sivustoa on elävoitetty myös muutamilla äänitehosteilla, joten jos tietokoneessasi on ääniominaisuudet, kytke ne päälle.
Harjoitus on osana laajaa tehtäväpakkia,
perunakellaria, jossa lähes 330 tehtävää
eri oppiaineisiin liittyen.
Tehtävät toimivat IE-selaimissa pääpiirteittäin
seuraavasti:
Merkintä v6+: Vähintään Internet Explorer 6.
Toimivuus muissa selaimissa (pääsääntöisesti,
poikkeuksia voi esiintyä):
Firefox 2: Kaikki.*
Mozilla/Netscape 7: Kaikki.*
Opera 7: Kaikki, jos asetettu esittäytymään IE:nä.
JavaScript-tuen pitää olla päällä.
Satunnaisia vaihteluja ylläolevaan
luokitteluun voi ilmetä. Myös muiden kuin
Windows-käyttöjärjestelmien (esim. MacOS)
selainversioissa voi olla toimivuuteen vaikuttavia eroja.
Käyttö:
Sivustoa voi käyttää vapaasti. Kokonaisuuden kopiointi toiselle palvelimelle ilman lupaa kielletty.
Asiasanat:
kemiaaurinkoplaneetataurinkokunnatavaruusfysiikka
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.