Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 7 kpl
> Neonvalot ja loisteputket
Tuota valoa pommittamalla atomeja elektoreilla. Näe, miten eri alkuaineiden karakteristinen spektri syntyy ja konfiguroi oman alkuaineesi energiatasot tuottamaan erivärisiä valoja.
Asiasanat: elektronit atomit null kvanttimekaniikka säteily fotonit

> Alfasäteily
Katso, miten alfahiukkaset karkaavat poloniumytimestä ja aiheuttavat radioaktiivisen alfahajoamisen. Näe, miten satunnainen hajoamisnopeus liittyy puoliintumisaikaan
Asiasanat: alfasäteily kvanttimekaniikka säteily radioaktiivisuus potentiaalienergia null

> Laserit
Luo itse laseri pumppaamalla säiliöstä säteitä. Hallitse energialähdettä ja kontrolloi lopputulosta.
Asiasanat: kvanttimekaniikka säteily null

> Vety-atomin malleja
Miten tiedemiehet selvittivät atomien rakenteen niitä näkemättä? Osoittamalla valoa atomiin voi kokeilla erilaisia malleja. Samalla voi tarkistaa, miten mallin ennuste sopii kokeellisiin tuloksiin. Kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: null kemia kvanttimekaniikka atomit

> Rutherfordin koe
Miten Rutherford selvitti atomin rakenteen kykenemättä näkemään sitä? Simuloi kuuluisaa koetta, missä hän osoitti Thomsonin "rusinakakkumallin" virheelliseksi havaitsemalla alfahiukkasten kimpoavan atomeista ja määrittäen siten, että niillä täytyy olla pieni raskas ydin.
Asiasanat: kvanttimekaniikka null

> Valosähköinen ilmiö
Näe miten valo irrottaa elektronin metallin pinnasta ja tee uudelleen koe, joka synnytti kvanttimekaniikan alan..
Asiasanat: aallonpituus (fyysiset ominaisuudet) elektronit kvanttimekaniikka null

> Kemiaa mallinnettuna tietokoneella yläkouluun ja lukioon
Tietokoneella mallinnettu kemia avaakin ovet vaikeasti ymmärrettävistä kaavoista selkeisiin mallinnuksiin. Sitä uskotaan paremmin. Kun näyttää ensin esim. sidospituuden muuttumisen vaihdettaessa vety klooriin hiilivedyssä, on helpompi selittää miksi tämä tapahtuu kun oppilaat ovat "konkreettisesti" nähneet, että näin todella on. Ohjelmat antavat vapauden kokeilla atomeilla ja molekyyleillä asioita, joita ei olisi aikaisemmin voitu edes kuvitella.Tietokoneavusteinen oppiminen on nuorten mielestä mielenkiintoista ja jännittävää. Tehtävät voi aloittaa hyvin yksinkertaisten ja tuttujen orgaanisten yhdisteiden kolmiulotteisten rakenteiden hahmottelusta. Sitä mukaa kun tietokone avusteinen kemia alkaa tuntua tutummalta voi siirtyä tutkimaan molekyylin atomien varauksia, sidospituuksia, elektronijakaumia ja molekyylien välisiä vuorovaikutuksia. Mallinnusohjelmia voi helposti ladata netistä. Osassa on ilmaisia demoja, mutta kunnolliset ohjelmat kustantavat jonkin verran, tosin hyötyynsä nähden mitättömän vähän.
Asiasanat: spektrit molekyylibiologia tietokoneavusteisuus tietokoneet mallintaminen kemia tietokoneavusteinen opetus kvanttimekaniikka kemialliset reaktiot tietokoneavusteinen suunnittelu kolmiulotteisuus

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus