Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.
Asiasanat:
kestävä kulutusbiojätteetkierrätysympäristökestävä kehitysympäristö- ja luonnontietoympäristökasvatusruokahävikki
Oletpa aloitteleva retkeilijä tai kokenut eränkävijä, saat näiltä sivuilta monenlaisia vinkkejä retkeilyyn. Kun retkeilytaidot karttuvat, retkeilystä tulee turvallisempaa ja retkistä nauttii enemmän.
Asiasanat:
retkeilyvarusteetympäristöretkeilyympäristö- ja luonnontietovaellus
Sivut sisältävät tietoa, jonka avulla opettajat voivat suunnitella koululaisryhmien vierailua Luonnontieteelliseen museoon. Parhaimmillaan museovierailu voidaan nähdä kokonaisuutena, johon liittyy etukäteen ja jälkikäteen tapahtuvaa toimintaa koulussa. Sivustolla on myös koululaistehtäviä. Koululaistehtävät on tarkoitettu omatoimisen näyttelyihimme tutustumisen tueksi. Tehtäviä löytyy Suomen luonto- ja Elämän historia -näyttelyihin eri luokka-asteille. Ennen oman luokka-asteen tehtäviin tutustumista kannattaa tutustua yleiseen opettajan avuksi -sivuun. Näiden lisäksi sivuilta löytyy yleisiä tehtäviä kaikille sekä verkko näyttelyitä.
Asiasanat:
kasvitsienetympäristökasvatusnisäkkäätmatelijathyönteisetlinnutluontoympäristö
PaikkaOppi on Opetushallituksen rahoittama oppimisympäristöjen kehittämishanke, jossa luodaan koulujen maantieteen, paikkatiedon ja ympäristöntutkimuksen opetusta tukeva verkkopohjainen oppimisympäristö.
Oppimisympäristö tarjoaa koulujen käyttöön monipuolisia työkaluja, aineistoja ja tehtäviä paikkatietotaitojen perusteiden opetukseen sekä oman lähiympäristön tutkimukseen paikkatietomenetelmiä hyödyntäen.
Oppituntikokonaisuudet ovat valmiita tehtäväpaketteja PaikkaOpin käyttöön. Oppituntien sisältö vaihtelee maantieteen ja paikkatiedon perustiedoista ympäristön ja yhteiskunnan tutkimukseen - paikkatietoa soveltaen.
Projektimallit ovat ohjeita laajempien töiden toteuttamiseen PaikkaOpin oppimisympäristöä hyödyntäen. Projektimallien ohjeet antavat vinkkejä, miten työt voidaan parhaiten toteuttaa.
Työtilalinkit ovat oikopolkuja valmiisiin karttanäkymiin, jotka voit avata PaikkaOpin kartta-alustalla. Oikopolkujen avulla voit tarkastella erilaisia näkymiä ympäri Suomen.
Asiasanat:
geologiakaavoitusalueetpaikkatietojärjestelmätmaantiedeympäristömaantietokartografiaKartografia,paikkatieto,lähiympäristö
Verkko-opas on tieto- ja ideapaketti oman koulurakennuksen historian, esineistön ja ympäristön dokumentoinnista, tallentamisesta ja tutkimisesta. Tietopaketin avulla kouluja ja oppilaitoksia innostetaan käyttämään tuttua fyysistä ympäristöään opetuksen ja oppimisen välineenä. Aineisto on suunnattu peruskoulun 6. - 9.-luokkalaisille, mutta soveltaen sitä voi käyttää millä tahansa luokka-asteella.
Kerro koulustasi -sivusto koostuu tutkittavien teemojen mukaan nimetyistä osioista Koulurakennus, Ympäristö ja Esineet. Opiskelu-osiossa esitellään opiskelumenetelmiä.
Asiasanat:
ympäristökoulurakennuksetesineet
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.