Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 7 kpl
> Kotimaan murrekartta | Expedia.fi
Tutustu Suomen murteisiin nauhoitteita kuunnellen tai laita tietämyksesi testiin murrevisassa. Kartalla on kymmenen murreäänitettä eri puolilta Suomea.
Asiasanat: murteet murrekartat suomen kieli

> Murrepeli - testaa tietosi suomen sanoista
Leikkimielinen tietovisa Suomen eri murteista. Peli testaa murresanojen tietämystä ja soveltuu peruskoulun 3.-6. luokkalaisille. Peliä voi käyttää äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineessa esimerkiksi murteisiin tutustuttaessa, aiheeseen virittäydyttäessä tai kertausmateriaalina.
Asiasanat: pelit murteet sanat sanastot äidinkieli suomen kieli peruskoulu testit kieli

> Äidinkielen ja kirjallisuuden harjoituksia
Oulun normaalikoulun luoma sivusto, jolla on äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen eri aiheisiin keskittyviä tehtäviä. Aukkotehtäviä, sanaristikoita, tietovisoja ja yhdistelytehtäviä on mm. Suomen kirjallisuudenhistoriasta ja maailmankirjallisuudesta, tunnetuista suomalaisista teoksista (esim. Kalevala), kirjallisuuden käsitteistä, kielenhuollosta (mm. yhdyssanat, pilkut, lyhenteet), sanaluokista, sijamuodoista, lauseenjäsennyksestä, vierassanoista ja sivistysanoista sekä mediasta. Sivustolla on omana osanaan tehtäviä suomea toisena ja vieraana kielenä opiskeleville. Sivusto ja sen tehtävät soveltuvat etenkin peruskoulun yläasteikäislle oppilaille, ja tehtäviä voi käyttää myös kertausmateriaalina lukiossa tai aikuisille.
Asiasanat: suomi toisena kielenä sivistyssanat sijamuodot sanaristikot maahanmuuttajat murteet yhdyssanat oikeinkirjoitus tehtävät kirjoittaminen käsitteet lauseet kieli yläkoulu äidinkieli (oppiaineet) lyhenteet sanaluokat lauseenjäsennys Kalevala kielenhuolto harjoitukset vierassanat välimerkit kirjallisuuden tyylit kirjallisuudenhistoria media lauseenvastikkeet maailmankirjallisuus

> Suomen murteet
Oppikurssin tavoitteena on antaa yleiskuva suomen päämurrealueista ja niiden luonteenomaisista piirteistä sekä valaista murteiden ja yleispuhekielen sekä kirjakielen keskinäisiä suhteita. Myös murrealueiden ja murrepiirteiden historiaa käsitellään.
Asiasanat: suomen kieli murteet yleiskieli

> Kieli ja identiteetti - SKS
Kieli ja identiteetti –sivustolla on runsaasti tietoa puhekielen muodoista ja murteista, joista voi kuunnella näytteitä. Sivuilla on opettajille oheismateriaalia Kieli ja identiteetti –julkaisuun.
Asiasanat: puhekieli murteet maahanmuuttajat suomen kieli kuullun ymmärtäminen

> Meillä päin Suomea
Meillä päin Suomea –sivusto on Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen kehittämä verkkomateriaali, jonka avulla opiskelija voi tutustua suomalaisiin murteisiin. Sivusto on tarkoitettu erityisesti suomen kieltä toisena kielenä tai vieraana kieltä opiskeleville ja materiaalin ymmärtäminen vaatii jo pitkälle kehittynyttä kielitaitoa. Parhaiten materiaali sopi tasolla C1-C2 opiskeleville opiskelijoille. Materiaali on pääasiassa suomenkielistä, mutta tarvittaessa tukikielenä voi käyttää englantia. Opiskelija voi kuunnella erilaisia murteita ja tekstit saa esiin ja tekstit saa esiin myös kirjoitettuna. Jokaisesta murteesta on myös lyhyt esittely ja muutama tehtävä. Testaa taitosi –osiossa opiskelija voi testata taitojaan ja tietojaan neljän tehtävän avulla. Soveltuu sekä kontaktiopetuksen oheismateriaaliksi että itsenäiseen opiskeluun.
Asiasanat: suomen kieli maahanmuuttajat murteet kuullun ymmärtäminen

> Murrepeli - Agricola | yle.fi
Yleisradion tuottama murrepeli. Peli on kilpailumuotoinen, joka pitää kirjaa parhaista tuloksista. Peli arpoo erilaisia vaihtoehtokysymyksiä. Pelissä kontrolloidaan oikeaa vastausta ja vastausaikaa. Peli soveltuu alakoulun ja yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunneille.
Asiasanat: murteet murresanat suomen kieli äidinkieli (oppiaineet)

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus